Krigsfanger og tvangsarbeidere i Norge under 2. verdenskrig

Onsdag 20. september kl. 18.30 holder forsker Michael Stokke foredraget «Blod, svette og tårer. Krigsfanger og tvangsarbeidere i Norge under 2. verdenskrig».

Foredraget finner sted i Narviksenterets auditorium og arrangeres under Forskningsdagene 2017

Inngangspris: 50,- kr

Velkommen!

 

Under 2. verdenskrig var det over 130 000 fanger og tvangsarbeidere i Norge: ca. 95 000 sovjetiske krigsfanger, over 4 000 jugoslaviske fanger, 7 500 sovjetiske sivile tvangsarbeidere, og noen tusen frivillige arbeidere. Nazistene sendte dem hit for å bygge veier, jernbaner, forsvarsverk og utføre annet arbeid. Betalingen de fikk var mishandling og død. Ca. 13 % av de sovjetiske og 60 % av de jugoslaviske fangene mistet livet i Norge. De døde av sult, utmattelse og sykdom, de ble torturert og drept, og noen de døde i skipsforlis. De hadde ulike møter med nordmenn: Norske vakter deltok i drap på fangene, og samtidig hjalp mange nordmenn fangene med mat og klær med fare for sine egne liv.

Michael Stokke er forsker ved Narviksenteret og doktorgradsstudent ved UiT – Norges Arktiske Universitet. Han skriver doktorgradsoppgave om jugoslaviske fanger i nordnorske fangeleirer. Michael har skrevet mastergradsoppgave om sovjetiske sivile tvangsarbeidere i Norge. Han har samlet informasjon om emnet sovjetiske krigsfanger i 13 år.

 

Samarbeidspartnere