Forfatterbesøk: Oddvar Svendsen med boka «Eirik Raudes Land»

Mandag 9. oktober kl. 18.30 kommer forfatter og historiker Oddvar Svendsen (f. 1959 i Harstad) til Narviksenterets auditorium for å presenterer sin bok Eirik Raudes land. I sporene etter Hallvard Devold og Helge Ingstad.  Arrangementet varer fram til kl. 20.00, hvor det blir foredrag, film og diskusjon, og ikke minst mulighet for å kjøpe boken.

Velkommen!

 

Eirik Raudes Land. I sporene etter Hallvard Devold og Helge Ingstad

Nordøst-Grønland var på 1900-tallet fangstterreng for norske og danske fangstfolk, her stod en av Norges arktiske værstasjoner, og her ble Eirik Raudes Land til da Hallvard Devold heiste det norske flagget og erklærte området for norsk i 1931. Helge Ingstad ble oppnevnt som sysselmann og ivaretok norske interesser fram til Haag-domstolen i 1933 ga Danmark råderett over hele Grønland. Striden om Nordøst-Grønland var det siste oppgjøret mellom Norge og den gamle kolonimakta i sør.

75 år etter anneksjonen reiste historiker Oddvar Svendsen rundt i Nordøst-Grønland sammen med okkupanten Devolds barnebarn, filmregissøren Leiv Igor Devold. Svendsens bok Eirik Raudes Land. I sporene etter Hallvard Devold og Helge Ingstad avdekker historiske begivenheter i et område som en gang stod i sentrum for norske, polare interesser, og den bringer ny kunnskap om Hallvard Devold, økonomen som ble polareventyrer og nasjonalhelt i 1930-årene, men som havnet i det ytterste mørke etter andre verdenskrig. I Svendsens foredrag blir vi også kjent med narvikværingen Søren Richter, sønn av LKABs ingeniør og disponent Einar Richter, som deltok i Devolds anneksjon og som var den som i 1959 firte det norske flagget da eventyret i Nordøst-Grønland var forbi.

Oddvar Svendsen (f. 1959 i Harstad) er dr. art i historie fra UiT Norges arktiske universitet. Han er bl.a. forfatter av Narviks historie (2002), Narvik byorkesters historie Med takt og tone (2015) og bidragsyter til I spissen for utviklingen. Høyere utdanning i Narvik (2005). Svendsen presenterer sin bok fra Nordøst-Grønland – en fortelling om en reise i tid og rom i Eirik Raudes Land slik det bestod av fangstfolk, eventyrere og okkupanter. Svendsen viser også filmregissør Leiv Igor Devolds film «My Norwegian Grandfather».

 

Lurer du på noe om arrangementet? Ta kontakt med museumsleder Ulf Eirik Torgersen: uet@narviksenteret.no eller 95 22 45 03.

 

 

Samarbeidspartnere