Stiftelsen Narviksenteret har blitt godkjent som forskningsorganisasjon av Norges Forskningsråd.

En viktig milepæl
Godkjenningen gir Stiftelsen Narviksenteret mulighet til å søke egne prosjektmidler gjennom Forskningsrådet. I tillegg til å kunne styrke senterets utvikling og videre arbeid, er det en viktig anerkjennelse av stiftelsens faglige kvalitet og bidrag innen forskning og formidling.

Forskningsrådet definerer en forskningsorganisasjon som
«[…] en enhet (for eksempel universiteter eller forskningsinstitutter), uavhengig av rettslig status (offentlig- eller privatrettslig) eller finansieringsmåte, som har som hovedformål å drive med uavhengig forskning i form av grunnforskning og/eller anvendt forskning (industriell forskning og eksperimentell utvikling).»

Som freds- og menneskerettighetssenter skal Stiftelsen Narviksenteret fremme kunnskap om, og forståelse for fred, demokrati, krigens regler, internasjonale konvensjoner og menneskerettigheter gjennom forskning, dokumentasjon og formidling.

Stian Bones, professor i moderne historie ved UiT- Norges Arktiske Universitetet, koordinerer forskningsarbeidet ved Stiftelsen Narviksenteret.

Stiftelsen har i dag sju ansatte forskere, fire med doktorgrad og tre som skriver doktoravhandling. Nylig disputerte forsker Michael Stokke med avhandlingen «Jugoslaviske fanger i Norge 1942-1945: Fra SS’ dødsarbeidsleirer til Wehrmachts krigsfangeleirer».

Forskningsarbeidet ved senteret koordineres av seniorforsker Stian Bones og omfatter for tiden historiske temaer som humanitære organisasjoner i Norge under andre verdenskrig, tysk propaganda under okkupasjonen og etterretning i Norden i mellomkrigstiden. Innen samfunnsvitenskapen forsker vi også på fredslæring og pedagogikk. I tillegg til faglitterære publikasjoner bidrar stiftelsens forskere med forskning.no til lokalhistoriske arrangementer.

Det største pågående prosjektet ved senteret er Soldatregisteret, som samler, registrerer og presenterer informasjon om nordmenn som tjenestegjorde i Forsvaret og støtteapparatet under kampene i Norge fra 9. april til 10. juni 1940.

Forskningen ved Narviksenteret bidrar til kvalitet i formidling og undervisning. Forskning på formidlingspraksis skal bidra til videreutvikling og nyskaping i virksomheten som drives i og utenfor Narvik Krigsmuseum.